康樂縣

屬於還是年青的 – 攝影、水墨、旅遊、社會

送貨

with 4 comments

老媽經常向我報告發生在長發的事情,更喜歡選在早上趕出門工作及晚上看電視劇集的時候。今早她說:「擒日有個o靚仔兩點多送貨嚟,明明平時四點幾送o架,點解唔見左平時嘅肥佬?佢話生意難撈,所以攞左d貨o黍送。我話唔好呀?比佢知道打死你呀,4蚊車費我比5蚊你,下次唔好啦,佢就係咁多謝我。」跟住補充一句:「妳知d送貨佬啦!」唔…我出門前,問阿媽:「咁d貨有無擺低?」

Written by kiwong

五月 18, 2007 於 3:59 下午

4 回應

Subscribe to comments with RSS.

  1. 可能因為媽媽只能在妳看電視和趕追子的時候,才可以和妳傾幾句,忙、無時間可能阻隔開妳同媽媽,俾多些時間俾妳媽媽,那怕一日裹的幾分鐘,或者只係一些鎖事無聊嘢,她可能己好開心。珍惜眼前人。

    Hp88

    五月 19, 2007 at 9:37 上午

  2. 為什麼寫了這麽多次都無留下我的comments!所以留多一次喇!不好覺得好煩。
    因為年事已高,所以明白老人家的心理,多些關心,会明白多些。和媽媽傾多些,俾多些時間俾佢!

    hp88

    五月 19, 2007 at 11:44 下午

  3. thanks for your comment, I haven’t sit in front of the computer these days and so haven’t approved your comment yet!! yes ar, u are right! I dun really have much time with parents, but I do very 珍惜 when the time we are togather :>

    kiwong

    五月 20, 2007 at 8:18 下午

  4. 長發!長發!我地支持你!

    Shirley 仔

    五月 21, 2007 at 10:33 上午


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: